fredag 9. oktober 2009

Tallenes tale



Vi har nettopp flyttet inn i en ny leilighet. Den ligger i øverste etasje, i 8.etasje. Det står det i hvert fall i heisen. Men gjør den egentlig det?
For hvor er 4.etasje? Og hvor er 7.? Nei, de finnes ikke.
I Kina er det mye magi og overtro knyttet til tall. Men noe har på en måte også en naturlig forklaring. Tallet 4 uttales på samme måte som tegnet for ”død”, så det tallet unngås så mye som mulig. Så 4.etasje finnes ikke, og i garderoben på trimsenteret vil du heller ikke finne noe skap nr.4.
I høyhus vil du heller ikke særlig ofte finne 14. og 24. etasje, og for sikkerhets skyld er 13. borte også, selv om det er et vestlig ulykkestall.
Men det finnes mange gode, lykkebringende tall også: 3 er, som i vesten, et godt tall. Men aller best er det når det er 3 x 3, altså 9. Nylig var det en topp-dag for bryllupsfeiring. Å gifte seg den 9.9. 2009 sees som den være optimale dagen for et godt og langt ekteskap.
På portdørene til gamle palasser og templer kan man se noen karakteristiske store ”knotter” av metall. Alle slike bygninger som er bygget av keisere, men bare de, kan ha 81 slike knotter på hver dør, 9 i horisontal linje og 9 i vertikal.
Tallet 2 er ganske logisk, det symboliserer et par- og kjærlighet. Her forleden stod en av Kinas store basketballstjerner lykkelig nygift frem på TV. Han viste stolt frem sitt nye draktnummer, nummer 27. Det var en hyllest til kona. 2 for kjærlighet og 7, som står for hustru.
Men 8-tallet er det aller beste. Uttalen av tallet samsvarer med uttalen av tegnet for ”rik” og har en utvidet betydning - fremgang og summen av all lykke. Det var vel planlagt da De olympiske sommerleker i Beijing åpnet presis kl. 8 om kvelden den 8.8.2008.
8 er også det mest populære sifferet i registreringsnummeret på de nyrike kinesernes biler. Nylig leste jeg i China Daily, den engelskspråklige avisen her, at en mann var dømt til 1og ½ års fengsel for å ha truet tre andre menn i forbindelse med at det ble lagt ut nye registreringsnumre til salgs. Han ønsket et skilt med mange 8-tall og var villig til å betale en høy pris for det, men fryktet at disse tre andre interessentene ville by høyere. Så det er tydeligvis ikke alltid at 8-tallet fører noe godt med seg… Men populære er slike skilt, det kan man klart se på parkeringsplassen utenfor Beijings ”hotteste” nattklubbsenter, som naturligvis heter ”Apartment 8”. Her står Porchene, Ferrariene, Hummerne, store audier og BMW’er tett. Og alle har de selvsagt 8 i registreringsnummeret.
Så jeg bor altså i 8.etasje,- selv om jeg egentlig bor i 6. En 6’er kan jo bety lykke og suksess, i hvert fall i ludo og norske bokanmeldelser.
Men hvorfor nøye seg med det, når man kan få 8- den høyeste lykke av alt!

4 kommentarer:

  1. TAkk for innføringen i kinesisk tallmagi, Berit! Vi i Vesten har jo også vårt, ofte med bibelsk forankring: 3 (treenigheten), 7 (den sjuarnmede lysestaken). Og sete nr 13 mangler fortsatt i mange fly.
    '
    Mer om magiske tall og slikt, f. eks. på http://www.matte.no

    SvarSlett
  2. Min far var født fredag 13. i 1926 (2*13).. og feiret sin 13-årsdag, fredag 13. i 1939 (3*13)- men han vant en gang hovedpremien i pengelotteriet... dog ikke på fredag den 13. :-)
    Det er utrolig hvor mye mystikk og spenning som er bundet opp mot tro/ overtro i forhold til tall. Det må være spennende å leve i Kina - og med utsikt fra lykkelige 8.etasje :-)

    SvarSlett
  3. Jeg giftet meg på fredag den 13. og feiret sølvbryllup i år. Jeg satser egentlig på 25 nye år, kanskje vi bør skaffe oss en leilighet i 8. etasje? - eller flytte til en gatadresse med nummer 8.
    Interessant uansett. Takk skal du ha.

    SvarSlett
  4. Jeg fødte en sønn fredag den 13.
    Giftet meg den 13., uten at det ga videre hell...
    Noen kjøper PC'er, andre bruker dem. Vi må tro på handlingene våre. Kan tro flytte fjell?

    SvarSlett